Google, 5 milyar dolarlık davada mahkemeye çıkacak
İnternet kullanıcılarının kişisel bilgi ve bilgilerini gizlemek için kullandıkları tarayıcı örtülü mod özelliği birçok tarayıcıda karşımıza çıkmaktadır. Peki bu mod ne kadar sadık?
Gizlilik odaklı arama motoru DuckDuckGo ilk olarak 2018’de Google’ın gizli mod etkinleştirildiğinde bile kişiselleştirilmiş arama sonuçları sunmak için internet üzerinden kullanıcıları izlediğini iddia etti.
Google, normal moddayken arama sonuçlarını iyileştirmek için zaten kullanıcı verilerini kullanır, ancak araştırmalar Google’ın bunu gizli mod açıkken bile yaptığını gösteriyor.
5 yıl önce dosyalandı.
2018 yılında ilk kez ortaya atılan tezlerle harekete geçen Kaliforniyalı bir küme internet kullanıcısı, Google’a 5 milyar dolarlık dava açtı.
Google, davanın reddi için mahkemeye başvurdu ancak mahkeme, ABD’li şirketin itirazını reddetti.
Google, batı modunda kullanıcıları takip etmediğini ve bilgi takibinin üçüncü taraf siteler tarafından yapılmış olabileceğini belirtiyor.
Google mahkemeye gidecek
Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi yargıcı Yvonne Gonzalez-Rogers, Google’ın lehine olmayacak bir karar verdi.
Google’ın duruşmasız karar talebini reddeden hakim, davanın mahkeme aracılığıyla ve tarafların görüşleri alınarak çözülmesini istedi. Bu nedenle Google, 5 milyar dolarlık dava kapsamında mahkemeye gidecek.
Karara yanıt olarak Google sözcüsü José Castañeda şu açıklamayı yaptı:
Bu argümanlara şiddetle karşı çıkıyoruz ve kendimizi onlara karşı şiddetle savunacağız. Chrome’daki gizli mod, etkinliğiniz tarayıcınıza veya cihazınıza kaydedilmeden web’de gezinme seçeneği sunar. Her yeni gizli sekme açtığınızda açıkça belirttiğimiz gibi, web siteleri oturumunuz sırasında göz atma etkinliğiniz hakkında bilgi toplayabilir.
Google, gizli modda sınırlı da olsa veri toplayabileceğini en başından söylüyor. Ancak davacılar bundan haberdar olmadıklarını iddia etmektedirler. Çünkü Google’ın gizlilik politikalarında gizli modun açıkça bilgi toplayabileceğine dair bir ifade yok.